Güncel

Kiracılar ve mülk sahipleri dikkat! Tahliye taahhütnamesi nasıl olmalıdır, ne zaman işe yarar?

Son dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasında tahliye konusunda yaşanan uzlaşmazlıklar adliyelerde iş yükünü artırırken, ev sahipleri de kiracılarını istedikleri zaman tahliye edebilmek için kira kontratı ile birlikte tahliye taahhütnamesi de imzalatma yoluna yöneldi. Ancak bu taahhütname tahliye için tek başına yeterli değil.

Abone Ol

Ev sahipleri kiracısını istediği zaman çıkartabilmek için kira kontratıyla birlikte tahliye taahhütnamesini de imzalatıyor. Ancak geçerli koşulları taşımadığı takdirde bu taahhütnameler hukuk önünde işe yaramıyor.

Ev sahiplerinin elden aldığı tahliye taahhütnameleri belli nitelikleri taşımadığında geçerlilik arz etmiyor; bazen davalarda kiracının savunmasında "evi tutmak için mecburen imzaladığını" söylemesinin bile işe yarayabiliyor.

TAAHHÜTNAME NASIL OLMALI? - Tahliye taahhütnamesi kira kontrat tarihinden en az 45 gün sonraki tarihte alınmalı. Kira kontratı ile aynı tarihte hazırlanan taahhütname geçerli sayılmıyor. -Taahhütnameyi noter aracılığı ile almalısınız. Kira kontrat başlangıcından en az 45 gün sonra almak şartı ile noter tasdikli taahhütname mahkeme tarafından kabul edilen evraktır. -Notere gitme şansı olmayan, noter masrafı ödemek istemeyen mülk sahipleri kiracıdan kendi el yazısı ile taahhütnameyi almalı ve kiracıya yazıp imzalatmalı. -Konut aile konutu ise eşlerin ikisinin de bu tahliye taahhütnamede imzası olması gerekir. Aksi taktirde taahhütname yine geçerli değildir.

 ANLAŞMA NASIL SONA ERDİRİLMELİ? Mülk sahibi tahliye taahhütnamesi kullanmak isterse iki şekilde kira sona erdirebilir. 1. İcra takibi yoluyla tahliye edebilir. 2. Sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir. Bu şartları taşımadığı takdirde, garanti gibi görünen tahliye taahhütnamelerinin hukuk önünde hiçbir işe yaramıyor.