Fransa’da Meclis Başkanlığı'na Macron’un adayı seçildi, merkez bloğun hükümeti kurma olasılığı arttı

Abone Ol

(ANKARA) - Fransa’da seçimlerden sonra yeni hükümet kurulmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken; Ulusal Meclis Başkanlığı’na Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un adayı Yaël Braun-Pivet yeniden seçildi. Pivet’in seçilmesi, Fransa’da merkezcilerin Ulusal Meclis seçimlerindeki yenilgisine rağmen yeni hükümeti kurabileceği kanısını güçlendirdi.

Fransa’da solun önde bitirdiği 7 Temmuz seçimlerinin ardından Ulusal Meclis’in yeni üyeleri yeni meclis başkanını seçti. Milletvekillerinin üç tur oylamasının ardından Macron'un adayı, Braun-Pivet aşırı sağ ve soldaki rakiplerininden daha çok oy alarak ikinci kez meclis başkanlığına seçildi.

Fransa Meclisi’nin mevcut sandalye dağılımında hiçbir blok salt çoğunluğu tek başına sağlayamıyor. Haziran ayında yaptığı erken seçim çağrısının ardından oluşan tabloda, Macron'un merkezci ittifakı 165 saldalyeyi elinde bulundururken; 577 sandalyeli mecliste aşırı sağ, 143 sandalyeyle temsil ediliyor.

Seçimleri önce tamamlayan soldaki Yeni Halk Cephesi (NFP) ise 193 sandalyeyi elinde bulunduruyor.  

Macron’nun merkezci koalisyonu yeni hükümeti kurabilir

Meclis başkanlığı seçimlerinde  aşırı sağın kısmen Macron’un merkezci bloğu ile sol ittifakın kazanmaması için hareket ettiği düşünülüyor.

Fransa'da devlet protokolünün dördüncü en önemli pozisyonu olan meclis başkanlığını kazanan Braun-Pivet seçimlerden bir önceki mecliste de başkanlık yapmıştı. Braun-Pivet’in seçilmesi merkezdeki bloğun seçimleri önce tamamlayan sol ittifak yerine yeni hükümeti kurabileceği yönündeki yorumları güçlendirdi. Meclis başkanlığı, bir siyasi bloğun başbakanlığı talep edebileceği bir basamak olarak görülüyor.

‘Macron ve aşırı sağ işbirliği yaptı’

Komünist Parti milletvekili ve meclis başkanlığı için NFP’nin adayı olan André Chassaigne, 13 oy farkla kaybettikten sonra, meclis başkanlığı seçiminin Macron ve aşırı sağ arasındaki “doğal olmayan bir ortaklık” tarafından “çalındığını” söyledi.

Boğun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinden Mathilde Panot, sonucun “Fransa’daki demokrasi için korkunç bir sinyal” olduğunu belirtti.

Yeni Hükümeti NFP’nin kurması bekleniyordu

İki hafta önceki ikinci tur Ulusal Meclis seçimlerinden sonra, yarışı önde tamamlayan NFP’nin yeni hükümeti kurması bekleniyordu. Ancak 4 partili bir koalisyon olan NFP’nin kendi başbakan adayı üzerinde uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçimlerden sonra görevi devreden Başbakan Gabriel Attal’ı geçici olarak görevde kalması için yetkilendirdi, ardından siyasi partilere ‘’aşırılığa karşı birlik’’ çağrısı yaparak, NFP’nin hükümet kurmasının önüne geçme sinyali verdi.