Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Gazze gündemiyle Türkiye'nin ev sahipliğinde bugün İstanbul'da yapılıyor. Dışişleri Bakanı Fidan, toplantının açılış konuşmasını yaptı. Bakan Fidan konuşmasında şunları kaydetti:
"Bu savaş İsrail-Filistin savaşı değil, küresel demokrasiye bir meydan okuma. Uluslararası sistem ikiyüzlülük ve bazı ülkelerin körlüğü nedeniyle aslında çöküşe geçti. Son 8 aydır Gazze'de gözlerimizin önünde gerçekleşen gelişmeler aslında normların ve değerlerin erozyonunu gösteriyor.
"İslam dünyası olarak bu probleme sahip çıkmak bize düşüyor"
İsrail kıyımının devam etmesi, toplumsal gerilimi ve halkların öfkesini tetikliyor. Uluslararası sistem bir çözüm getiremediği sürece İslam dünyası olarak bu probleme sahip çıkmak ve kalıcı bir çözümün liderliğini yapmak bize düşüyor. Türkiye olarak biz bölgesel problemlerin bölgesel çözümleri beraberinde getirmesi ve ancak bu şekilde çözüleceğine inanıyoruz. Bu yaklaşımın İslam İşbirliği Teşkilatı içinde de yansımasını bulması bizi memnun ediyor. Savaşın ilk gününden bu yana İslam İşbirliği Teşkilatı kararlı bir biçimde adımlar attı. İslam dünyası bu bölgesel sorun nedeniyle ilk defa bu kadar kararlı bir duruş gösteriyor.
Şu anda Mısır sınırındaki olaylar, Lübnan'ın hedef alınması ve Suriye'deki İran Konsolosluğu'na yapılan saldırılar bölgesel taşma etkisinin sonuçlarıdır. D-8, bizim dayanışmamızı İsrail saldırısına karşı göstermemiz için bir başka platform. Bu da kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösteriyor. Mısır'ı Gazze'ye insani yardımın girişindeki inanılmaz rolünden dolayı da tebrik ve takdir ederek kutluyoruz.
Gazze'deki durum insanlık için bir utanç. Gazze'nin yanında durmak, bu zorbalığa ve baskıya direnebilmek hepimizin görevi. İşgal, ilhak ve yasa dışı yerleşimlere karşı durmak ve insan onurunu yüceltmek zorundayız. D-8 ülkeleri olarak Filistin'in yanındayız ve arkasındayız. Bugünkü toplantımız bu taahhütlerin tekrarlanması için bir fırsat.
"Gazze'deki katliamı gerçekleştirenler bir gün hesap verecekler"
Hiçbir şüphemiz yok ki, Gazze'deki bu katliamı gerçekleştirenler bir gün hesap verecekler. Filistin'in barışçıl geleceğinin yanında duranlar kazanacaklar. Biz bunu gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz. Başlangıçtan itibaren iki devletli ve bağımsız, egemen, toprak bütünlüğü olan 1967 sınırları içerisinde, Doğu Kudüs başkenti olan bir Filistin devletini desteklemeye devam ettik. Bugüne kadar 148 ülke Filistin devletini tanıdı. İspanya, Norveç, İrlanda ve Slovenya'nın katılmasıyla yüzlerce bu tarihi adaletsizliğe karşı durdu ve buna muhalefet şerhi koydular. Geri kalan ülkeler de eminim bunu takip edeceklerdir.
"Hamas, kalıcı barışı destekliyor"
İsrail her zaman ateşkes çabalarını manipüle eden ve reddeden taraf oldu. Hamas, kalıcı bir barışı yapıcı bir şekilde destekliyor. Adil ve kalıcı bir çözüm sadece daimi ateşkesle olacaktır. Bu ancak diplomasi ve uzlaşıyla olur."