Gündem

İMAMOĞLU, HATAY’DA: “SİYASETİN ANLAMINI, AMACINI UNUTANLAR OLABİLİR. UNUTANLARDAN OLMAMAK, ASLA BU SORUMLULUĞU UNUTMADAN BU GÖREVLERİ YAPMAK ASIL AMACIMIZ”

Loading...

Abone Ol

Haber: MAHİR BAĞIŞ / Kamera: MEHMET MEHMETLİOĞLU

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay’da; “Deprem sabahı, milletçe bir olmuştuk. Herkes bir işin ucundan tutmak, yardıma koşmak için çırpınıyordu. Siyaset işte o birlik, kardeşlik duygusu daim olsun diye kalıcı kılmak adına en güçlü iradeyi ortaya koymaktır. Yalnız büyük acılar, zor şartlar karşısında değil; her an, her dakika bu birliği, beraberliği, kardeşliği, dayanışmayı yaşayalım diye siyaset yapıyoruz. Siyasetin anlamını, amacını unutanlar olabilir. Ama asla bu doğru değildir. Unutanlardan olmamak, asla bu sorumluluğu unutmadan bu görevleri yapmanın asıl amacımız olduğunu altını çizmek isterim” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da; 6 Şubat depremlerinde zarar gören Kırıkhan Mesleki Eğitim ve Anadolu Lisesi’ni yeniden inşa ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emekçileri Lisesi olarak faaliyete geçmesi planlanan lisenin temel atma törenine, bugün; CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da katıldı.

Törende konuşan İmamoğlu, şunları söyledi:

"6 ŞUBAT BELKİ DE ÜLKEMİZİN EN ACI GÜNLERİNDEN BİRİSİ”

“6 Şubat belki de ülkemizin en acı günlerinden birisi. Hiçbir zaman unutulmayacak ve unutulmaması gereken bir gün olduğunu aslında biliyoruz. Deprem bölgesinde bir tek vatandaşımız bile unutulduğunu, ihmal edildiğini hissederse bunun hepimizi rahatsız etmesi, milletçe mahcup olmamız gerekir. Hepimizin yüreği dağlanmıştır ve bugün buraya 1 yıl sonra geldiğimizde insanlarımızın depremin olduğu saniyede acıyı hâlâ derinden yaşadığını görüyor ve burada bu acının tam da odağında, göbeğinde olan insanlarımızın o derin acısını hissetmeye, onu paylaşmaya gayret ediyoruz. Gerçekten unutulduklarını ve devleti yeterince yanlarında görmediklerini hisseden vatandaşlarımız var. Bu, en çok da Hatay’da 6 Şubat’tan itibaren bu feryadı dile getiren, anlatmaya gayret eden hemşehrilerimiz, dostlarımız var. Dolayısıyla buna kulağımızı tıkamak, buna başka yorum yapmak hiçbir kamu yöneticisine, hiçbir devletimizin bir biriminin başında olan insana; bana, bize yakışmaz.

"6 ŞUBAT’TAN EN FAZLA DERS ÇIKARMASI GEREKENLER, BU ÜLKENİN YÖNETİCİLERİ VE SİYASETÇİLERİYİZ, BİZLERİZ.”

Biz, başımızı öne eğip düşünmesi gereken, ‘Biz niçin bu duruma düştük? Nasıl buradan daha iyi ayağa kalkabilirdik’ diye sorgulaması gereken o sorumluluğa sahip koltuklarda oturan insanlarız. Dolayısıyla aslında 6 Şubat’tan en fazla ders çıkarması gerekenler, bu ülkenin yöneticileri ve siyasetçileriyiz, bizleriz. Ve her şeyden önce siyasetin anlamını doğru anlamak ve doğru tarif etmek de zorundayız. Vatandaşımızı anlamak yerine, vatandaşımıza soru sormak ya da vatandaşımızı sorgulamak hiçbir yöneticinin haddi olamaz. Siyasetin amacı; hiçbir ayrım yapmadan herkesin sağlığını, güvenliğini, mutluluğunu sağlamaktır. Siyaset, depremlerde hiç kimse ölmesin diye yapmak durumunda olduğumuz bir görevdir. Siyaset, siyasi rakipleri yenmek için yapılmaz. Afetleri, krizleri vatandaşın yaşadığı zorlukları yenmek için yapılması gereken bir görevdir.

"SİYASET; BİRLİK, KARDEŞLİK DUYGUSU DAİM OLSUN DİYE EN GÜÇLÜ İRADEYİ ORTAYA KOYMAKTIR”

Deprem sabahı, milletçe bir olmuştuk. Herkes bir işin ucundan tutmak, yardıma koşmak için çırpınıyordu. Siyaset işte o birlik, kardeşlik duygusu daim olsun diye kalıcı kılmak adına en güçlü iradeyi ortaya koymaktır. Yalnız büyük acılar, zor şartlar karşısında değil; her an, her dakika bu birliği, beraberliği, kardeşliği, dayanışmayı yaşayalım diye siyaset yapıyoruz. Siyasetin anlamını, amacını unutanlar olabilir. Ama asla bu doğru değildir. Unutanlardan olmamak, asla bu sorumluluğu unutmadan bu görevleri yapmanın asıl amacımız olduğunu altını çizmek isterim.

"TÜM YAPTIKLARIMIZI YÜREĞİ HATAYLILAR VE TÜM DEPREMZEDELERLE ATAN 16 MİLYON İNSANIMIZ ADINA YAPTIK”

İBB olarak 6 Şubat 2023 sabahı, AFAD tarafından Hatay’a yardımla görevlendirildiğimizden bu yana, elimizden gelenin en iyisini yapmak adına 16 milyon İstanbullumuzun vicdanını, adaletini ve 16 milyon İstanbullumuz adına sorumluluğunu yerine getirmek adına yoğun bir çaba içerisinde olduk, olmaya da devam ediyoruz. Hatay’da yaraların sarılmasına destek olabilmek için en üst seviyede gayret içerisinde olmaya devam ettik. Arama-kurtarmadan barınma ve beslenmeye; eğitim, sağlıktan şehircilik ve altyapıya; istihdamdan iletişime kadar hayatın her alanına dokunan özenli işleri, burada devletimizin farklı kurum-kuruluşlarıyla işbirliğiyle ve başta büyükşehir belediyemizle işbirliğiyle yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Bütün bu yaptıklarımızı 16 milyon İstanbullu adına yapar ve asla bir şahıs veya bir parti adına yapmadık, böyle de tanımlamadık ve tanımlamayız. Yüreği Hataylılar ve tüm depremzedelerle atan vatandaşlarımız, hemşehrilerimiz, 16 milyon insanımız adına yaptık.

"90 BİN İBB ÇALIŞANININ DOSTLUK VE DAYANIŞMA DUYGULARINI HATAYLILARA İLETMEK İÇİN GELDİK”

Bugün, yine İstanbulluların duygularına burada aracılık ediyoruz. Bu sefer özel olarak çok daha özenli bir davranış diye altını çizmek isterim. 90 bin İBB çalışanının sevgilerinin, dostluk ve dayanışma duygularını Hataylılara iletmek için geldik ve buradayız. Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönlendirmesiyle depremden zarar gören Kırıkhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni İBB olarak iştirakimizin de katkılarıyla KİPTAŞ ile yeniden inşa ediyoruz. 90 bin İBB çalışanının katkılarıyla yapılmakta olan bu okul, hem çok sağlam hem çok modern ve kaliteli, aynı zamanda tüm donanımlarıyla birlikte İBB ailesi tarafından Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim edilecek. Derslikleri, laboratuvarları, güzel sanatlar atölyesi, çok amaçlı salonu, yemekhanesi, spor salonuyla ve bütün altyapısıyla çok güçlü bir eğitim kurumu olacak. Gençlerimiz burada güven ve mutlulukla geleceğe umutla hazırlanacaklar. İBB Emekçileri Lisesi adını alacak olan bu okul, İBB çalışanlarıyla çok değerli Hataylılar arasında çok özel bir sevgi ve kardeşlik simgesi pozisyonuna dönüşecek. Buradan yetişecek gençlerimiz, o sevgi ve kardeşliği hissederek eğitim ve hayat yolculuklarına buradan devam edecekler.

"ELAZIĞ’DA, DEPREMDEN HASAR GÖRMÜŞ GAZİ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ’Nİ BİTİRMEK ÜZERE OLDUĞUMUZU MÜJDELEMEK İSTERİM”

Okulu en kısa sürede bitireceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. KİPTAŞ bütün donanımıyla bu okulu, bütün içeriğiyle beraber ve önümüzdeki eğitim dönemine eksiksiz bir şekilde hazırlayacak ve Hataylı vatandaşlarımızın, çocuklarımızın, gençlerimizin hizmetine sunacaktır. Bu manada KİPTAŞ’ın bütün ekibine, buradaki bütün emekçilere, yüklenicilerimize şimdiden teşekkürü bir borç bilirim. Başta, birlikte çalışmaktan gurur duyduğum 90 bin İBB emekçisine de hepinizin huzurunda buradan ayrıca teşekkür ediyorum. Onların katkılarıyla bunu gerçekleştirdik. Daha önce de Elazığ’da yine ne yazık ki depremden hasar görmüş olan ve şu anda çok özenli bir çalışmayla büyük bir kampüsü olan Gazi Endüstri Meslek Lisesi’ni de bitirmek üzere olduğumuzu ve yaz başında da orayı Elazığlı hemşehrilerimize, İBB olarak teslim edeceğimizi, bunun da aslında İBB gibi kurumlarımızın her ortamda dayanışmayı en üst seviyede göstermesi gereken kurumlarımız olduğunun altını çizerek buradan hem buraya hem de Elazığlılara müjdelemek isterim.

"ÇOCUKLARIMIZDAN ÖDÜNÇ ALDIĞIMIZ BU ŞEHRE, BU ÜLKEYE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Hatay’ın çok özel bir şehir olduğunu biliyoruz. Tarihi, kültürü, insanı çok özel bir şehir... Nice badireler atlatmış ama hayata bağlılığını yitirmemiş, hep ayakta kalmış insanların coğrafyasıdır Hatay. Kırıkhan da Hatay’ın maddi ve manevi incilerinden birisidir. Ben bu coğrafyanın ve tüm Anadolu’nun manevi gücüne yürekten inanıyorum. Acıyı gerçekten gerektiğinde bal eylemeyi, hayatı yeniden kurmayı, her koşulda insanlığına sahip çıkmayı bilir ve o yünde çok büyük fedakarlıklar yapar bu toprakların güzel insanları. Çocuklarımızdan ödünç aldığımız bu şehre, bu ülkeye hep birlikte sahip çıkacağız. Çocuklarımızın güvenle, mutlulukla geleceğe yürüdükleri bir şehir olarak Hatay’ı var etmeye, büyütmeye, bütün yokluklarını gidermeye, bütün eksikliklerini inşa etmeye; konumumuz, makamımız ne olursa olsun en yüksek gayretle, ortaya koyacağımız çabayla gidermek hepimizin başımızın, boynumuzun borcudur, sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğumuzu sonuna kadar yerine getireceğimizden hiçbir Hataylı hemşehrim asla ve asla şüphe etmesin.

"AFET ANLARINDA BİR OLALIM, BİRLİKTE KONUŞALIM, BİRLİKTE DÜŞÜNELİM VE AFET SÜREÇLERİNE BİRLİKTE ÇALIŞALIM”

Bu anlamda yeter ki hep birlikte düşünelim, hep birlikte hareket edelim. Afet anlarında bir olalım, birlikte konuşalım, birlikte düşünelim ve afet süreçlerine birlikte çalışalım, birlikte bütün sorunları giderme yönünde hareket edelim. Bir sefer görev emri gibi davranalım. Kişisel, bireysel çıkar ya da siyasetin bir amacı haline asla getirmeyelim. Bu meseleyi böyle üst bir seviyeye taşıdığımızda hem Hatay’da hem de ülkemizin her noktasında, başta İstanbul’da çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. İBB Emekçileri Lisemiz gençlerimize, Hatay’ımıza ve Kırıkhan’ımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.”

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ise, İmamoğlu’ndan önce yaptığı konuşmada; şunları söyledi:

“Keşke Atatürk’ün mirası bu kadim kentte böyle büyük ve yıkıcı depremle karşılaşmasaydık. Bugün sosyal anlamda önemli bir işin temel atması için bir araya geldik. Genel Başkanım şahsen beni çok heyecanlandıran bir temel atma töreni. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ndeki 90 bin arkadaşımızın katkıları ile hizmete sokacağımız bir projenin koordinasyonu görevi ile karşınızdayım. Biz çalışma alanımızda ve uzmanlık alanımızda her zaman deprem bilincimizi ön planda tuttuk. Alternatif çözüm önerileri ile sahada ciddi uygulamalar yaptık. Büyük bir acı yaşadık, ama maalesef hep afetlerden sonra keşke diyoruz. Bir mühendis olarak, bunu kabullenmekte zorlanıyorum. Afet konusunda mücadeleyi de siyasete alet edenleri şahsen kınıyorum. Hiçbir zaman biz böyle davranmadık. İnsanların canını ilgilendiren konularda, her zaman işbirliği çağrısında bulunduk. Ama maalesef ilgililer tarafından bir karşılık alamadık. Bunu da yakın zamanda burada, bu coğrafyada bir ülke evladı olarak üzülerek gördüm. Ekrem Başkan’ımız ile beraber İstanbul’da ilk göreve başladığımızdan beri siyasi bir kaygı gütmeden depreme karşı, riskli yapıların yenilenmesine karşı alternatif metotlar hayata geçirdik. Bir mühendis olarak, Sayın Başkanım Ekrem İmamoğlu’na, siyasi kaygılardan uzam bu ortamı sağladıkları için ve ekibine bizi dahil ettiği için teşekkür etmek istiyorum.

Deprem sonrası belediyemiz, birçok birimi ile Hatay’da ciddi desteklerde bulundu. Afet sonrası yapılması gereken yaşam alanlarına örnek olması için KİPTAŞ koordinasyonunda 1000 kişilik bir yaşam alanını hayata geçirmiştik, Antakya merkezde. Bugün de gene KİPTAŞ koordinasyonunda; 12 derslikten oluşan, fizik laboratuvarlarının da bulunduğu; kimya, biyoloji sınıflarının, güzel sanatlar atölyesi ve çok amaçlı salonunun bulunduğu, yemekhane ve spor salonundan oluşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emekçileri Lisesi’ni inşa etmek için bugün buradayız. Kısa sürede bu inşaatı tamamlayıp, eğitim öğretim dönemine hazır hale getireceğiz.

Büyük felaketin yanında, böyle dokunuşlar küçük olsa da anlamlı olduğunu düşünüyorum. Umarım bu inşa edeceğimiz okulda; bize böyle yıkıcı acıları yaşatmayacak genç kardeşlerimiz, evlatlarımız eğitim görme fırsatı bulur.”