Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) tarafından Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen SASDER 10. Ulusal Kongresi'nde konuşan jeolog Prof. Dr. Celal Şengör ve Bilim Akademisi Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin deprem gerçeğini anlattı.

Prof. Dr. Şengör, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını belirterek, "Ülkemizin en faal yeri Ege Bölgesi. Burası dünyanın kıtalar üzerindeki en faal deprem hattıdır. Türkiye'deki fayların en belalıları 9'a kadar deprem üretir. Kuzey Anadolu Fayı, 1939'dan beri Erzincan'dan başlamış, batıya doğru kıra kıra gelmiş, en son İzmit Depremi'ni yaratmıştır, şimdi İstanbul topun ağzında. Bu fay, 8'e kadar deprem üretebilir" dedi.

İstanbul'un deprem haritasının çöp olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şengör, "İstanbul'un şehir içindeki faylarını bir öğrencimizle haritaladık. Kandilli'deki meslektaşımız fay çözümlerini koydu. Biz hep zannediyorduk ki bütün sıkıntı Kuzey Anadolu Fayı'ndadır ve bu İstanbul'un güneyinde olduğu için İstanbul'u etkiler. Hayır, İstanbul'un içinde de fay var. Yine Kadir Topbaş zamanında 1/5 binlik İstanbul Jeoloji Haritası yapıldı. O haritayı alıp çöpe atın, içeriğinde hiçbir şey yok" ifadelerini kullandı.

Irak'ın kuzeyinde 11 terörist etkisiz hâle getirildi Irak'ın kuzeyinde 11 terörist etkisiz hâle getirildi

Prof. Dr. Naci Görür ise Türkiye'nin depreme hazırlık anlamında yapması gerekenleri sıraladı. Görür, "Türkiye'nin asıl beka sorunu depremlerdir. Bu sorun halkın farkındalık alanına girmeli. Ülkemizi yönetenler bunu görüp, gereken önlemleri alırlarsa ve halk bu konuda bilinçli olursa biz büyük felaketler yaşamadan bu afeti atlatırız. Devletle, hükümetle, siyasetle, halkla bu işin üstesinden gelmemiz lazım" dedi.

Görür, depreme hazırlık için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

Bir yasa çıkarılmalı

 Bugün kentleri depreme hazırlamak isteyenlerin önünü kesen ne varsa temizlemek için çıkarılmalı bu yasa.

Mikro bölgeleme yapılmalı

Türkiye'de İstanbul hariç hiçbir kentte yok, İzmir de şu anda yapıyor. Ama sorsanız yetkililere 'var' derler. Zemin etüdü, birkaç sondaj yapmak, mikro bölgeleme değildir. Bir kentin üzerinde yerleştiği alanın, jeolojik, jeofizik, GPS gibi yer bilimleri ilgili bütün özelliklerinin ayrıntılı olarak bulunmasıdır.

Afet bakanlığı kurulmalı

 Halka, 'Devlet katkısıyla evini deprem destekli yap' dense çoluğu çocuğu ölmesin diye bunu yapar, bankalar uzun taksitlerle kredi verse bankaya gidip kredi çeker. Bankalarda toplanan tapu ve senetler, bir afet fonuna gitse ve devlet güvence vererek bu fonu doğrudan yurt dışına pazarlasa, yatırımcılar böyle bir projeye para yatırır.

Görür, depreme hazırlık için halkın da bilinçli olması gerektiğini belirterek, "Göçükte ölenlerin partisi yok. Biz depremde göçük altındaki cesetleri CHP'li, MHP'li, AK Partili diye çıkarmıyoruz. Hepsi bizim evladımız. Bir depremde 50 binden fazla insanı feda etmek bize yakışmıyor. Bizden oy isteyene artık doğru soruları sormak zorundayız. 'Nasıl bir deprem hazırlığın var?' demediğimiz sürece bu ülke deprem belasını çözemez" diye konuştu.HABER MERKEZİ