Habertürk'ten Rahim AK'ın haberine göre; sigara ve alkolde ÖTV'nin her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılması gerektiği yasa gereği belirtiliyor. Temmuz ayından bu yana yüzde 14 artan ÜFE'nin yılın son altı ayını en az yüzde 16 artışla tamamlaması öngörülüyor.

Sigaradan alınan vergiler, asgari maktu vergi, paket başına alınan maktu vergi ve yüzde 63'lük nispi vergi olmak üzere üç farklı kalemde toplanıyor. Bu vergilerin yanı sıra KDV oranındaki artış da dikkate alındığında, bir paket sigaranın en az 51.5 liraya satılması gerekecek. Şu anda piyasada en ucuz sigara 45 lira civarında bulunuyor.

Yapılan bu artışın, özellikle düşük gelir grupları üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, bu kesimin kaçak alkol ve sigara tüketmeye yönlendirildiği belirtiliyor. Sigara fiyatlarındaki vergi ve maliyet kaynaklı artışların kaçağı artırıcı bir etkiye sahip olduğu ifade ediliyor. Tütün şirketlerinin açıklamalarına göre, Türkiye'deki sigara pazarının yüzde 28'inin kaçak olduğu ve devletin vergi kaybının 70 milyar liraya ulaştığı tahmin ediliyor.

Sigaradaki vergi yükünün yüzde 82.5 olduğu belirtilirken, bu durumun üreticileri maliyet artışlarını fiyat artışlarıyla dengelemeye zorladığı ifade ediliyor. Özellikle gelir düzeyi düşük kesimi etkileyen bu durum, maktu ve asgari maktu vergilerdeki artışların düşük fiyatlı sigaralar üzerinde daha fazla etkili olduğunu ortaya koyuyor. Vergi artışlarının enflasyona da etkisi olduğu vurgulanarak, tütün ürünlerinin enflasyona etkisinin yüzde 3.5 seviyesinde olduğu ifade ediliyor.

TÜİK Ekim ayı enflasyonunu yüzde 2,88 olarak açıkladı TÜİK Ekim ayı enflasyonunu yüzde 2,88 olarak açıkladı

ANKA