Antalya'nın Tünektepe Teleferik Tesisleri'nde 12 Nisan'da gerçekleşen trajik kazanın yargı süreci, bugün Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Olayda bir kişinin hayatını kaybetmesi ve yedi kişinin yaralanmasına sebep olduğu iddia edilen, aralarında eski ANET A.Ş. Genel Müdürü ve Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün de bulunduğu sanıklar, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" ile "trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma" suçlarından yargılanıyor. Sanıklara 27'şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor ve duruşma boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı.
CHP'li Kocagöz ve diğer sanıkların yargılandığı duruşmayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya milletvekilleri Sururi Çorabatır, Cavit Arı, Aliye Coşar, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, ilçe belediye başkanları, CHP Antalya il ve ilçe örgütleri ile birçok kişi takip ediyor.
Duruşma salonunun 60 kişilik kapasitesini aşması üzerine salona giriş çıkışlar durduruldu ve polis, güvenliği sağlamak amacıyla girişleri kontrol altına aldı. Adliye bahçesinde terörle mücadele ve çevik kuvvet ekipleri görev yaparken, Antalya Adliyesi önünde trafik ekipleri de devriye geziyor.
Davanın ilk duruşmasında, savunmalar ve müşteki beyanları alınacak. Yazılı müşteki beyanlarının ardından sanıkların savunmaları yapılacak ancak tanık dinlenmeyecek.
ANET A.Ş. GENEL MÜDÜR VEKİLİ SAMSUNLU: "OLAYDAN SONRA 3 GÜN UYKUSUZ KALDIM"
Duruşmada ilk ifadeyi veren Ahmet Buğra Samsunlu suçlamaları kabul reddetti. Samsunlu ifadesinde, “Teleferik tesisi ANET A.Ş.’nin bir şubesi. 2020’de ANET A.Ş.’de genel müdür yardımcısı oldum. Sonra genel müdürlüğe vekaleten getirildim. 19 işletmesi olan bir şirket. 259'dan fazla personeli var. Ben olay tarihinde genel müdür vekiliydim. Teleferik tesisinin binlerce parçası ve aksamı var. Tesiste günlük, haftalık, aylık, 3 aylık ve yıllık bakımlar yapılıyordu. Tesisin çalıştırılması ve bakımı için Mega Tower şirketiyle anlaşma yapılmıştı. Ben olay tarihinde Kepez’deki ANET Genel Müdürlüğü’ndeydim. Bana olayı Mesut Kocagöz bildirdi. Kriz masası kuruldu. Gece boyu çalıştık. Olaydan sonra 3 gün uykusuz kaldım" dedi.
"SÜREKLİ BAKIM YAPILMASA TELEFERİK ARIZA VERİRDİ"
Mahkeme başkanının bakım süresinin neden kısaltıldığına ilişkin sorusu üzerine konuşan müşteki avukatı, “Suçlamaları kabul etmiyoruz. Bakımlar sırasında 156 kalemden 19’unun yapıldığına ilişkin iddialara da ön bilirkişi raporuna da itiraz ediyoruz. Sürekli bakım yapılmasa teleferik sürekli arıza verirdi. 156 dan 19 kaleminin gerçekleştirildiğini iddia eden bakımdan sorumlu firmadır” ifadelerini kullandı.
"BİZE 14 GÜNDE BİTECEK DEDİLER"
Sanıklardan Özgür Ermiş ise “Teleferiğin bakım işlerinde çalışıyordum. Bakımları tamamen yaptığımıza inanıyorum. 3 aylık bakım 14 gün sürdü. Bize üstlerimiz 14 günde bitecek dediler. Serkan Yellice ile Okan Erol bize bu talimatı verdi” diye konuştu. Ermiş'in avukatı, müvekkilinin ifadesinin ardından söz alarak sanığın beraatini istedi.
"İDDİANAME ÖZENSİZ HAZIRLANMIŞ"
Üçüncü sanık Edip Kemal Bahadır savunmasında, “Ben emekli polis müdürüyüm. Olay tarihinde ANET A.Ş. Yönetim Kurulu’nda başkanvekiliydim. Eski ifadelerimi tekrar ediyorum. Suçum ve sorumluluğum yok.” dedi. Bahadır’ın avukatı ise “Müvekkilimin sağlık mazereti var. İddianamede benim müvekkilimden genel müdür diye bahsedilmiş. Bu doğru değil. İddianame özensiz hazırlanmış. Müvekkilim suçsuzdur” diye konuştu.
KOCAGÖZ: "35 YILDIR MEMURUM, BAŞIMI ÖNE EĞECEK HİÇBİR ŞEYİM OLMAMIŞTIR"
Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ise savunmasına yaşamını yitiren Memiş Gümüş'ün ailesine baş sağlığı, yaralılara ise şifa dileyerek başladı. 1 Aralık 2023 tarihinden önce ANET Genel Müdürlüğü görevinden istifa ettiğini belirten Kocagöz sözlerine şöyle devam etti:
"Daha sonra toplanan ANET yönetim kurulu istifamın kabulüne ve yetkilerimin alınmasına karar verdi. SGK'dan çıkışım yapılmış, maaş almadım. YSK tarafından belediye başkan adaylığım kabul edilmiştir. Bakımların eksik olduğu iddiasını kabul etmiyorum."
"28 Kasım 2023 tarihinden sonra görevde olmadığımdan suçlamaları kabul etmiyorum. 12 Nisan 2024'e kadar 4 ay 17 gün geçmiştir. Bu süre zarfında 137 günlük, 18 haftalık, 4 ay aylık ve yıllık bakımları yapılmıştır. Geçmişe yönelik şahsımın suçlanması hatalıdır. Yüklenici firmanın bakım listesinin tamamı karşılanmıştır. Megatower ile çalışanlarının yetkisiz ve belgesiz çalışması doğru değildir. Mühendis değilim, bir yöneticiyim. Yöneticiler işi ehline devreder. 2017'den beri bu firmayla çalışılmıştır. Bizim şirket olarak bakmamız gereken şey, sertifikasyon olarak ISO belgesi gereklidir."
"Bu şirket, Davraz'a bakım yapmaktadır. Benim çalıştığım sürece bir kişinin burnu kanamamıştır. ANET A.Ş.'de birçok şirket vardır. Başında işin ehli kişiler vardır. İddia edildiği gibi sertifikasız, eğitimsiz kişiler çalışmamaktadır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetimler yapılmıştır. İstifamdan 18 hafta sonra olay olmuş. Hizmet alımı geçmişten gelen ihmal zinciri kamu ihale alımına göre yapılıyor. Denetimle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2023 haziran ayında denetiminden geçmiştir. 14 Nisan'dan bugüne kadar tutukluyum. Bilirkişi raporlarını defalarca okudum. Ne yapsaydım da bu kazayı önleyebilirdim. 35 yıldır memurum. Başımı öne eğecek hiçbir şeyim olmamıştır. Kendim direğe çıkamayacağım için takılan malzemenin, değişen malzemenin fotoğrafları dosyada vardır."
"BAKIM SÜREMİZ İKİ AYDIR, ON BEŞ GÜN DEĞİL"
Megatower bakım şirketi sahibi sanık Serdar Tezcan, olayı tesis amiri Serkan Yelllice'den öğrendiğini belirtti. Tezcan, "Tesisimizde günlük, haftalık, aylık bakımları için ANET ile sözleşmemiz vardır. Serkan Yellice ile arada konuyla ilgili görüşmeler yapardım. Suçlamaları kabul etmiyorum. İddianamede, şirketimin sertifikalı olmadığı söyleniyor. Türkiye'de teleferik tesisi yapan tek firmayım. Sanayi Bakanlığından 2023 yılında denetim geçirdim. Yetkisiz personel çalıştırdığım söyleniyor. Meslek yüksek okul belgesi olmayan personelim için eğitimler veriyorum. Makine mühendisleri odasından destek alıyoruz. Aralık ayında Serkan Yellice'den 156 kalemlik listeyi aldım. Fiyatlandırıp, Buğra Samsunlu'ya gönderdim. Bakım kalemlerini aralık ayında gönderdim. Ocak ayında 19 kalemin gerçekleştirilmesi konusunda geri dönüş yapıldı. Oradaki tüm malzemeler olmazsa, tesis çalışmaz diye bir durum yoktu. 19 kalemi bana Buğra Bey getirdi. Bakım süremiz 2 aydır, 15 gün değildir. Personel ekipmanların takılmasını 2 haftada yaptığı için öyle denilmiş. Makaralar, özel malzemeler 10-16 haftada elimize ulaşıyor. Mesut Kocagöz'le değil, Buğra beyle görüşüyordum" diye konuştu.
OKAN EROL: "156 KALEMİ SERKAN BEYE İLETTİM VE SERKAN BEY 19 KALEM BELİRTTİ"
Mekanik mühendisi sanık Okan Erol, "ANET ile Megatower arasında koordinatörlüğü sağlarım. Olay günü oradaydım. Bayram nedeniyle çok yoğunluk vardı. Bu tesise benim direkt müdahale etme sorumluluğum yoktur. Serkan Bey'e sorunları ilettim. İkinci bir ihbar telefonu geldi. Serkan Bey, Suphi Beyi arayarak hat boyunu kontrol etmesini istedi. Ancak Suphi Bey sisli olduğunu söylediği için tesis durdu. Tesis bölgesinde yangın ihtimali olduğu ihbarı geldi. Hattı durdurduğumuzda herhangi bir arıza yoktu. Kontrol edildi. Yangın olabileceği ihtimaliyle hattı çalıştırdı. Sonra ekrana hatalar geldi durduruldu. 156 kalemi, Serkan beye ilettim ve Serkan bey 19 kalem belirtti. Teleferiğe müdahale yetkisi, Serkan Yellice beydedir. Otomasyon uyarı verdiğinden bunu ilk etapta otomasyon sistemini çalıştıran kişi görür. Bunu önce Suphi görür. Arıza olduğunda bunu Serkan Bey’e iletmesi gerekiyordu"
"RESETLEMEYİ SERKAN YELLİCE'NİN TALİMATIYLA YAPTIM"
Sanıklardan Suphi Kaplan ise olay günü teleferiği çalıştıranın kendisi olduğu iddialarını kabul etmedi. Kaplan, "Ağır bakımları 2,5- 3 ay olması gerekirken 14 günde yapıldı. Benim oradaki ünvanım teknikerdir. O gün düşük ton uyarısını 2-3 saat arayla gördüm. Serkan Yellice'ye söyledim; o da gergiden olabileceğini söyledi. Sistemi tekrar başlatmadım. Otomasyon sistemini resetleyince uyarılar siliniyor ve resetledim. Olaydan ne kadar önce resetledim, hatırlamıyorum. Resetlemeyi Serkan Yellice’nin talimatıyla yaptım" ifadelerini kullandı.
YELLİCE: "HİÇBİR ARIZA SİLİNMEDİ"
İddiaların merkezindeki Serkan Yellice savunmasında, "Otomasyon sistemini girdik. Gözle yaptığım kontrolde sis bulutları vardı. Güvenlik amaçlı teleferiği durdurdum. Yapılan kontrolden sonra sisten başka bir şey görmedim. Otomasyon sistemini resetledim ama arıza silinmedi. Sistemin beyninde sıkıntı olabilir diye resetledim. Hiçbir arıza silinmedi. Ancak arşive kaydedildi. 2022 nisan ayında yangın çıkmıştı; o olay aklıma gelince müşterilerin tahliyesi için teleferiği çalıştırdım. Düşük kod uyarı sistemi yazılımsal bir ibaredir. 2022 yılından bugüne düşük kod uyarı sistemi zaman zaman uyarı vererek çalışıyor. Tesisi durdurdum, çalıştırdım. Bunu yangın ihtimalini düşünerek yaptım. Bakım döneminde 8 saat çalışmamız gerekirken mesai yaparak gece de çalıştık. Suphi üst, ben alt istasyondaydım. Direkten hat boyuna yangın ihbarı geldiğini Suphi'ye söyledim. 'Abi orada bir şey' yok dedi. 'Ekrana bak' dedim. Baktı, bir şey olmadığını söyledi" dedi.
Müştekilerin dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verildi. Aranın ardından müşteki yakınları dinlendi. Mahkeme, 14 Nisan'dan bugüne tutuklu bulunan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz'ün tahliyesine karar verdi.