Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) üyesi olan, yangın güvenlik sektöründe hizmet veren Cengiz Doğan, kurum ve kuruluşları ‘merdiven altı’ diye tabir edilen firmalar konusunda uyardı. Yüz Yüze Gazetesi’ne konuşan Doğan, yangın güvenliği konusunun çok büyük öneme sahip olmasına rağmen, sektörün özellikle son yıllarda artan ‘merdiven altı’ firmalar yüzünden ciddi sıkıntılar yaşandığının altını çizdi. Sektörde faaliyet gösteren firmaların muhakkak Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) kurumları tarafından düzenli olarak sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini kaydeden Doğan, “Fakat ülkemizde artık her şey prosedürden ibaret olduğu için yangın güvenlik firmaları da belirli prosedürleri aştıktan sonra uygunsuz ve belgesiz ürünlerin satışını çok kolay bir şekilde yapabilmektedir. Bunun acilen önünü geçmemiz gerekmektedir. Zira yaşanabilecek herhangi olumsuz bir durumda ciddi anlamda can ve mal kaybı yaşanabilir. Bunun sorumlusu da doğal olarak, firması için uygunsuz ve belgesiz ürünlerin alımına onay veren kurum, kuruluş ve firmaların yetkilileri olur. O yüzden karar vericilerin bu konuda son derece dikkatli olmalarını ve ‘merdiven altı’ diye tabir ettiğimiz kurumsal olmayan, denetimden geçmemiş ve güven vermeyen firmalardan uzak durmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Whatsapp Görsel 2024 11 21 Saat 13.37.53 A4F1974B

YETERLİLİK BELGESİ OLMALI

Yangın güvenlik sektöründe hizmet verecek firmaların ticaret ve sanayi odalarından yetki belgesi, TSE kurumlarından da hizmet yeterlilik belgesi almasının zorunlu olduğunu ifade eden İnteks Yangın Sanayi Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Cengiz Doğan, “Bu belgelerin sadece yeterli düzeyde hizmet verecek ve altyapısı hazır işyerlerinin denetimlerden geçmesinden sonra verilmesi son derece önemlidir. Ancak bu şekilde hepimizin şikayetçi olduğu piyasadaki ‘Home Office’ şeklinde evlerinden çalışan, merdiven altı tabirini kullandığımız kişi veya firmaların faaliyet göstermesi engellenebilir. Bu konuda denetlemeyi gerçekleştiren Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) büyük iş düşmektedir. Bizler sektördü işini hakkıyla yapan firmalar olarak yangın güvenlik sektörünün kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

2025'te plan yapacaklar dikkat! Yeni yılda kaç gün resmi tatil? 2025'te plan yapacaklar dikkat! Yeni yılda kaç gün resmi tatil?

HER YIL DENETLENİYORUZ

Cengiz Doğan, İnteks Yangın Ltd. Şti. olarak 1999 yılından itibaren Antalya’da faaliyet gösterdiklerine de vurgu yaptı ve şöyle devam etti: “2005 yılından itibaren de Antalya’da kendi sektörümüzle ilgili ürünlerden; yangın dolapları, yangına dayanıklı acil çıkış kapıları, yangına dayanıklı şaft kapakları, yangın söndürme cihazları için dolaplar vb. ekipmanların üretimini TSE ve CE standartlarında yapmaktayız. Firma olarak her yıl bu kurumlarca denetlenmekteyiz.”