Programa, Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali İpek, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası  Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi  Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, TÜBİTAK Marmara Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, diğer protokol üyeleri ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

993459072388668288Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali İpek, CBS ile ilgili bilgi verdi.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, bilgi ve teknolojiyi önemsiyoruz diyerek şunları söyledi: “Alanya Belediyesi olarak bilgi ve teknolojiyi önemsiyoruz. Çağın özelliklerine uygun olarak sürekli olarak yenilikleri takip ediyor ve güncel bilgi ile teknolojiden yararlanarak hizmet kalitemizi artırmak için çalışıyoruz. Alanya Belediyesi Kent Bilgi Sistemi, Türkiye'nin Coğrafi Bilgi Sistemlerine sahip olmuş ve önemli bir rol oynamıştır. Vatandaşlarımız, acil ihtiyaç bilgileri ve görüntüleme kent bilgi sistemimiz, mobil uygulamalarımız ve şehir merkezinde bulunan 600'den fazla mobese kamera sistemi aracılığıyla erişilebilmektedir. Ayrıca, fotoğrafların korunması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla Alanya Belediyesi Kurumsal Arşiv Sistemini kurduk. Kapatılan belediyelerden gelen yapı kayıt bilgileri, imar bilgileri gibi tüm belgeler dijital olarak arşivimize kaydedilerek şu ana kadar 16 milyon evrağı resmi bilgi ve belgelerle birlikte koruma belgesi olarak alındı. Tüm birim ve kurumlar, kendi bilgisayarlarından arşiv sistemimize yıllar öncesine ait bilgilere bir tuşla ulaşılabilmektedir.”

Motorine zam yolda! Motorine zam yolda!

126008568375724320

Programın birinci oturumunda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener tsunami konusunda Antalyalıları uyardı. Prof. Dr. Özener, bölgedeki en önemli konunun zeminde olduğunu ifade ederek, küresel depremlere bölünmüş bölgelerin karasal anlamda pek aktif olmadığını vurguladı. Akdeniz'in doğusunda, Kıbrıs ve Helen yayı üzerinde meydana gelen depremlerin Antalya bölgesini etkilediğini belirten Prof. Dr. Özener, vatandaşları özellikle tsunami konusunda uyararak, "Bir deprem olduğu zaman kesinlikle deniz kıyısından uzaklaşarak yüksek bölgelere çıkmakta fayda var" dedi.

5555

Antalya'nın diğer illere göre şanslı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özener, "Zemin koşullarına ve bina zemin ilişkisine dikkat ederek depreme güvenli binalarda yaşamak depremden korunmanın en önemli yolu. Türkiye'de Maden Tektik Arama'nın ürettiği haritaya baktığımız zaman Türkiye'de 500'den fazla 5'in üzerinde deprem üretebilecek aktif fayımız var. Bu fayları gördüğümüz zaman aslında depremle yaşamayı bize doğa öğretiyor. Psikolojimizi bozmadan deprem gerçeğinin farkında olarak hayatımızı sürdürmemiz lazım. Depremin nerede, ne zaman olacağından öte, biz buna ne kadar hazırız ona bakmamız lazım" diye konuştu.